Фахівці Краматорської районної філії ДУ ОЦКПХ МОЗ проінформували про захворюваність на ГКІ та сальмонельоз у Краматорську та надали поради, як уникнути кишкових інфекцій у спекотну погоду.
За минулий тиждень зареєстровано 9 випадків ГКІ та 4 сальмонельозу.
"За результатами щотижневого моніторингу інфекційної захворюваності на гострі кишкові інфекції в місті Краматорську з 16.08.2024 по 22.08.2024 (34-й тиждень року) зареєстровано 9 випадків гострої кишкової інфекції, інтенсивний показник 4,91 на 100 тис. населення та чотири випадки сальмонельозу (у 3-х дітей та одного дорослого), показник захворюваності становить 3,27 на 100 тис. населення.
Аналіз етіологічної структури сальмонельозу показує, що єдиним збудником на звітному тижні була Salmonella еnteritidis (100%).
Лабораторному обстеженню з метою виявлення збудника Salmonella підлягають вісім контактних осіб із родинних осередків. Контактні проходять обстеження і знаходяться на контролі у фахівців філії.
Випадки дизентерії на звітному тижні не реєструвалися.
Факторний аналіз ГEK показав дію харчового шляху передачі збудника кишкової інфекції, який реалізувався через неправильне приготування, зберігання продуктів харчування в домашніх умовах та недотримання правил особистої гігієни.
У віковій структурі захворюваності ГКІ на цьому тижні захворюваність серед дитячого населення складає 69%.
Фахівцями Краматорської районної філії у вогнищах інфекції проведено 14 епідеміологічних обстежень. За їх результатами здійснені відповідні санітарно-протиепідемічні та дезінфекційні заходи.
Ось декілька порад, як уникнути зараження сальмонельозом в спекотну пору року.
1. Дотримуйтеся правил гігієни
Мийте руки: Завжди мийте руки з милом перед їжею, після відвідування туалету, після контакту з тваринами або сирими продуктами (м’ясо, яйця).
Чистота кухні: Регулярно мийте поверхні та кухонні прилади, які контактують з продуктами харчування.
2. Правильне зберігання продуктів
Холодильник: Зберігайте швидкопсувні продукти (молочні вироби, м’ясо, рибу, яйця) в холодильнику при температурі не вище 4°C.
Розморожування: Розморожуйте продукти лише в холодильнику або мікрохвильовці, ніколи не залишайте їх на відкритому повітрі.
3. Термінова обробка продуктів
Готування: Готуйте м’ясо, птицю та рибу до повної готовності. Температура всередині м’яса повинна досягати не менше 75°C.
Яйця: Уникайте вживання сирих або недоварених яєць. Готуйте яйця до повної твердості білка та жовтка.
4. Уважне ставлення до куплених продуктів
Покупки: Купуйте продукти в перевірених магазинах та ринках. Уникайте продуктів з пошкодженою упаковкою або простроченим терміном придатності.
Молочні продукти: Вживайте пастеризовані молочні продукти та уникайте сирого молока.
5. Питна вода
Якість води: Вживайте тільки кип’ячену або бутильовану воду. Уникайте пиття води з невідомих джерел.
6. Обережність з готовими стравами
Зберігання: Не залишайте готові страви при кімнатній температурі більш ніж на 2 години. В спекотну погоду цей час зменшується до 1 години".