
З настанням весни на споживчому ринку з’являється все більше ранньої овочевої продукції. Проте перша парникова зелень і овочі можуть призвести до важких отруєнь через перенасичення організму нітратами, що містяться у певних кількостях в овочах, фруктах, вирощених у «прискореному режимі».
Нітрат - сіль або ефір азотної кислоти, який застосовують як добриво. Вони забезпечують ріст рослин, але завелика їх кількість, яка накопичується в овочах, а потім потрапляє в організм людини, шкодить здоров’ю.
Нітрати можуть призвести до отруєння токсинами, появи злоякісних пухлин, порушень діяльності центральної нервової системи, серця, пониження кров’яного тиску. Вони також зменшують кількість йоду, що призводить до збільшення щитоподібної залози та порушення її роботи, перешкоджають засвоєнню вітаміну А.
До негативного впливу нітратів найбільш чутливі немовлята, які перебувають на грудному вигодовуванні (нітрати передаються разом з молоком матері), діти до 1 року та особи похилого віку, а також хворі на анемію, хворі, які страждають від розладів серцево-судинної, дихальної системи.
Купуючи овочі та фрукти, цікавтесь у продавців наявністю документів, що засвідчують їх походження, якість та безпечність. А ще треба вміти правильно їх їсти. Не можна, наприклад, вживати корінь, шкіру та поверхневі шари овочів і фруктів (там накопичується найбільша кількість нітратів).
Позбутися нітратів в овочах повністю неможливо, а зменшити їх кількість все-таки можна. Під час варіння, бланшування, консервування, засолення, очищення рівень нітратів в овочах значно знижується.
Дотримання рекомендацій допоможуть насолодитися смаком ранніх овочів без шкоди для здоров’я.
Не купуйте овочі та фрукти у місцях стихійної торгівлі, де відсутній ветеринарно-санітарний контроль.
Вони не повинні бути надмірно великі, надзвичайно яскравого забарвлення, блищати, ніби відполіровані.Дотримуйтесь правил технології приготування продуктів.
Бережіть себе, своїх дітей та рідних!
Донецький обласний ЦКПХ МОЗ.