Навесні продовольчі ринки рясніють ранньою овочевою продукцією. Проте окрім користі ранні капуста, редиска, огірки тощо можуть нанести й шкоду для здоров’я. Адже така продукція вирощується в умовах закритого грунту, що сприяє накопиченню в ній надлишкової кількості шкідливих речовин.
Небезпека споживання продуктів харчування із завищеним вмістом нітратів полягає у тому, що нітрати під впливом кишкової мікрофлори відновлюються до нітритів, які призводять до розвитку гіпоксії та загальної інтоксикації.
Прості поради покупцям ранньої овочевої продукції:
- купуйте овочі та фрукти лише в місцях офіціальної торгівлі, уникайте стихійних ринків;
- для придбання безпечної продукції поцікавтеся у продавця документами про безпечність та якість;
- не купуйте пошкодженої та розрізаної продукції;
- перед споживанням ретельно мийте овочі та фрукти під проточною водою;
- первинна кулінарна обробка овочів (очищення) та бланшування, відварювання, тушкування – дозволить зменшити вміст нітратів;
- надлишковий вміст нітратів суттєво можна знизити, потримавши розрізані овочі 10-20 хвилин у воді.
Як видалити нітрати з овочів та фруктів?
Очистити овочі, фрукти, зелень від нітратів можна декількома способами: видалення частини продукту, термічна обробка та вимочити у воді.
У продуктах нітрати розподіляються нерівномірно. Так перед вживанням рекомендується зрізати у огірків обидва кінці; у баклажан, перців, томатів – м’якоть навколо плодоніжки; у кавунів та динь – м’якоть біля скоринки; у капусти – качан і верхні зелені листя; у картоплі – шкірку; у моркви – серцевину.
Нітрати швидко розчиняються при термічній обробці, так при варінні кількість зменшується на 60%. Рекомендується очищені овочі прокип’ятити 15 хвилин і злити бульйон, а для подальшого приготування використовувати нову воду.
Навіщо замочувати овочі, фрукти, зелень у холодній воді?
Азотисті солі добре розчиняються у воді, тому просте замочування та ретельне миття овочів допоможуть позбутися нітратів. Мінімальний час замочування 15-20 хвилин, можна додати у воду лимонний сік.
Соління і квашення овочів. На 4-й день вміст нітратів падає, а на 18-й – не фіксується.
Приготовлені салати зі свіжих овочів споживайте одразу.
Симптоми отруєння нітратами:
- виражена синюшність шкіри та слизових оболонок;
- різка загальна слабкість, сонливість;
- у дітей – неспокійна поведінка;
- запаморочення, сильні головні болі, потемніння в очах;
- задишка;
- порушення координації рухів;
- зниження артеріального тиску, збільшення частоти серцевих скорочень;
- у важких випадках – судоми, втрата свідомості;
- особливо небезпечна дія нітратів в період вагітності, оскільки вони можуть спричинити загрозу переривання вагітності та бути причиною вроджених вад розвитку у немовлят.
Пам’ятайте, овочі та фрукти є невід’ємною частиною здорового харчування. Боятися нітратів, а тому знижувати їхню кількість у раціоні – не вихід, для цього потрібно використовувати правильний підхід у виборі продуктів.
Донецька філія ЦКПХ МОЗ.