Нітрати у ранніх овочах: як їх позбутися

redyska555
Навесні продовольчі ринки рясніють ранньою овочевою продукцією. Проте окрім користі ранні капуста, редиска, огірки тощо можуть нанести й шкоду для здоров’я. Адже така продукція вирощується в умовах закритого грунту, що сприяє накопиченню в ній надлишкової кількості шкідливих речовин.

Небезпека споживання продуктів харчування із завищеним вмістом нітратів полягає у тому, що нітрати під впливом кишкової мікрофлори відновлюються до нітритів, які призводять до розвитку гіпоксії та загальної  інтоксикації.

Прості поради покупцям ранньої овочевої продукції:

- купуйте овочі та фрукти лише в місцях офіціальної торгівлі, уникайте стихійних ринків;

- для придбання  безпечної продукції поцікавтеся у продавця документами про безпечність та якість;

- не купуйте пошкодженої та розрізаної продукції;

- перед споживанням ретельно мийте овочі та фрукти під проточною водою;

- первинна кулінарна обробка овочів (очищення) та бланшування, відварювання, тушкування – дозволить зменшити вміст нітратів;

- надлишковий вміст нітратів суттєво можна знизити, потримавши розрізані овочі 10-20 хвилин у воді.

Як видалити нітрати  з овочів та фруктів?

Очистити овочі, фрукти, зелень від нітратів можна декількома способами: видалення частини продукту, термічна обробка та вимочити у воді.

У продуктах нітрати розподіляються нерівномірно. Так перед вживанням рекомендується зрізати у огірків обидва кінці; у баклажан, перців, томатів – м’якоть навколо плодоніжки; у кавунів та динь – м’якоть біля скоринки; у капусти – качан і верхні зелені листя; у картоплі – шкірку; у моркви – серцевину.

Нітрати швидко розчиняються при термічній обробці, так при варінні кількість зменшується на 60%. Рекомендується очищені овочі прокип’ятити 15 хвилин і злити бульйон, а для подальшого приготування використовувати нову воду.

Навіщо замочувати овочі, фрукти, зелень у холодній воді?

Азотисті солі добре розчиняються у воді, тому просте замочування та ретельне миття овочів допоможуть позбутися нітратів. Мінімальний час замочування 15-20 хвилин, можна додати у воду лимонний сік.

Соління і квашення  овочів. На 4-й день вміст нітратів падає, а на 18-й – не фіксується.

Приготовлені салати зі свіжих овочів споживайте одразу.

Симптоми отруєння нітратами:

-                 виражена синюшність шкіри та слизових оболонок;

-                 різка загальна слабкість, сонливість;

-                 у дітей – неспокійна поведінка;

-                 запаморочення, сильні головні болі, потемніння в очах;

-                 задишка;

-                 порушення координації рухів;

-                 зниження артеріального тиску, збільшення частоти серцевих скорочень;

-                 у  важких випадках – судоми, втрата свідомості;

-                 особливо небезпечна дія нітратів в період вагітності, оскільки вони можуть спричинити загрозу переривання вагітності та бути причиною вроджених вад розвитку у немовлят.

Пам’ятайте, овочі та фрукти є невід’ємною частиною здорового харчування. Боятися нітратів, а тому знижувати їхню кількість у раціоні – не вихід, для цього потрібно використовувати правильний підхід у виборі продуктів.

Донецька філія ЦКПХ МОЗ.

1 1 1 1 1
Если заметили ошибку, выделите фрагмент текста и нажмите Ctrl+Enter